Cassini űrszonda – A végső küldetés

Az eddig ember keze által kiadott, legtöbb információt biztosító eszköz most befejezi legendás expedícióját.
Képtalálat a következőre: „cassini”

A Cassini-Huygens  egy 17 ország által (köztük Magyarország is) szervezett bonyolult űrprogram, amelynek fő küldetése a Szaturnusz  és holdjainak tanulmányozása, illetve a Titánra eljuttani a Huygens leszálló egységet,  amely az első ember általi objektum a holdon.  1997 okt. 15 – én emelkedett el a földtől és indult el magyányos de gyönyörű utazására.

Képtalálat a következőre: „cassini orbit”

Igen , ez így elég érdekes , de nagyjából ez a Cassini eddigi pályáinak összegzése, a sárga pálya pedig ahol most tart. 2004 júniusában a szonda elérte a robosztus Szaturnuszt és megkezdődött a küldetés.  2005 januárjában a Huygens sikeresen landolt a Titán felszínén és egy egészen rendkívüli világba csöppent.

Képtalálat a következőre: „huygens pictures”

Ezt látta a Huygens leszállás után . A rossz minőség ellenére is jól látni a Titán metánnal borítótt felszínét (de ne feledjük ez az első objektum eddig a Titánon,  és ez a kép is hatalmas nagy szó). Ezek után a Cassini egyedül maradva elszáguldott az Enceladus melett,  amiről megállapítótta, hogy feltehetően folyékony óceán van a jégpáncélja alatt.

Képtalálat a következőre: „saturn rings”

Ezeket nem rég készítette a szonda, a gyűrűk közelében. És most, 2017 áprilisban a Cassini megkezdte végső expedícióját .

Képtalálat a következőre: „cassini end”

Keresztül robog a gyűrűkön (most valahol ott tart) , olyan közel megy a Szaturnuszhoz mint előtte senki más , és végül a magányos harcos 2017 szeptemberben belép a gázóriás sűrű légkörébe , minek köszönhetően 20 évnyi utazás után felhajtott fejjel és mosollyal az arcán semmisül meg.

 

Készítette:Balogh Bence

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.