Német csoda

Nagy tár méret, gyors tűzerő, kompakt kialakítás sokak kedvence és nagy ellensége a FN Project 90. Egy fegyver, aminek sajátos és különleges jellemzői vannak, amit mindenki ismer.

Az MP5 volt a király az SMG-k (SMG-kiskaliberű automata lőfegyver) világában, de megjelentek a kevlár-mellények, amik elég erősek ahhoz, hogy az MP5 9mm-es lövedékeit megállítsák. Szükség volt az átütőre, ami a mellény átütése után sebet ejt a testen is, de ennek a fegyvernek kicsinek kellet lennie. És létre jött egy új fegyver csoport, a PDW (PDW  -personal defence weapon = személyi védelmi fegyver). 1986-ban az FN fegyvergyár egy új fegyvert hozott létre, de ez még nem az általunk ismert P 90. A fegyver fejlődött, csiszolódott de a mód, amiképpen működött, egy teljesen új
mechanizmus volt, egy újszerű bullpop töltési mód. A lőfegyver egy új lőszert is kapott az FN-t.Ez kisebb volt a 9mm-esnél, de erős. Az 5.7×28 mm-es lövedék pontosan hétszer olyan könnyű és nagyjából kétszer olyan nagy sebességgel haladt, így nagyobb volt az átütőerő is, mivel nagyobb erő kisebb helyre hatott.

1990-ben (a fegyver nevében a 90 erre az évre utal) kész volt a projekt és ezekből született a FN Project 90, a P90. Ez a német csodafegyver kompakt volt, könnyű, 50-es kapacitású tárja elsöpörte a többi fegyvert a páncéltörő képességével.

Később a fegyver új lőszert kapott, az SS190-et, ami még nagyobb átütő erővel rendelkezett. Ezt a lőszert egy német pisztoly a Five-seveN is használta. Az FN egy teljes közelharci szettet hozott létre.

Ma az P90 szerte a világon használt a speciális erők körében kis mérete és nagy átütőerője miatt.A képek forrás: https://www.youtube.com/watch?v=ejkHVAgzQ7U

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.